Wednesday, December 1, 2010

Akhirnya...

Dah lama aku x update blog..besa la bz study rush final exam..(padahal facebook tiap2 ari bukak)..


Ha… ni nk cita sal ak da 5 bulan lebih aku x blik umah…bygkan betapa homesicknya aku dok kat perantauan… dah la raya d perantauan…sayu beb bila dgr takbir raya di kala semua org beraya ngan family, bermohon maaf ngan ibu bapa..tp kita d perantauan hanya mampu melihat dari jauh..hanya telefon mnjadi penghubung ku dengan ibu bapa ku semasa hari lebaran tu.. mungkin dugaan belajar jauh..apa2 trpaksa korban kn…

Hari yg ku tunggu telah tiba.. tanggal 23 November 2010, pukul 17.50 (air asia delay 15 minit ~cipet ayam toi ~).. aku berangkat dri tanah besar kuching ( betoi x bahasa aku) trun kuala lumpur..

Hanya tuhan saja yang tahu betapa happy ny aku time tu.. 5 bulan aku x blik jmpa family aku…n yg pling aku tnggu2 tentu nya My SYG (Najihah Abdullah)…5 bulan lebih rndu yg dipendam akhirnya dpat juga ku lepas kn…

Sesampainya di LCCT ngan mmbr aku lagu dua owg tu…bapak dia tlg antaq p KL Central…so save budget la x yah naik bas dah dri nk nggu bas penuh bawu jln.. smpai2 ja KL Central ak jln2 trnmpak seseorg yg sudah lma ingin ku temu… sapa lagi lau bukan syg aku ler.. (thanks syg coz snggup tnggu b kt KL Central)..

Dalam sehari tu aku spent msa ngan syg aku melepaskan segala rndu yg trpendam..huh!!! lega asanya…

Ni ada beberapa pic aku selitkan semasa aku kuaq dating ngan dia nih..hehehe..




jelir ja keja...tp aku suka...hehehe..cute kn..

 amacam?? nmpak kurus x aku?? ahaks

 pic2 yg aku suka..

yg ni no komen...hahahaha...mcm muka tuttt agi muka aku ni...jnji ak bahgia..hehe

Saturday, October 30, 2010

L0GhAt KedaH

ni ak ada sikit loghat2 kedah yg mngkin ampa semua taw n xtaw...



ACAQ – air sisa buangan warna hitam yg ada belakang dapur
BALOQ – berbilur (kena rotan)
BALOQ LIAT – malas
BALUN – pukul, belasah
BAN – tali air
BATAIH – jln raya, batas2 kebun sayur
BELAH – pergi meninggalkan dengan laju
BELAHAK – sendawa
BERADUN – banyak songeh (macam org bandar masuk kampung)
BEREMBA – bergerak dalam satu kumpulan
BLEMOIH – kotor (biasanya bila bermain dgn lumpur dsb)
BOH atau BUBUH – letak
BOK – tilam kekabu
BORGKYE – batang pancing
BOTOI – gelecek (bola), botol
BUAIH – buas ; ATAU terlampau aktif (bagi kalangan kanak2)
BULUQ – lapar
BUTA PERUT – bodoh
CAPOI – mulut laser
CELAPAK – serbu
CELUIH – muat
CEME – cth mata ceme
CEMERKAP =Cuai,lalai
CEMPERA – lari bertempiaran
CERIN – meremang bulu roma
CEMUIH – bosan
CONTIANG – Conteng
COQ – cucur

Friday, September 24, 2010

Tuesday, August 17, 2010

Apa Nk jdiK ni..

huhu..apa nk jdik ngan aku arini..tu xkna ni x kna..hahahahahah...
ntah la..boring aih..sja nk post cmni..
nk habaq td kat bazar tu ja yg jln cam sardin..smpai nk gerak x leh..semata2 nk beli nc cmpuq pon mkn msa sjam..huhu..wat la luas ckit jln tu..ni x wat kat jln sempit jgak..hmm..apa2 ja la...lantak..jnji dpat beli..lalala~

Monday, August 16, 2010

TolongLah Aku

Ya ALLAH..
bantulah hamba mu ini..
ku tahu ku bukan insan yg sempurna..
slalu membuat kesilapan..
ku hanya insan yg lemah..hanya insan yg kerdil di duniaMu ini..
tabahkan hatiku ini...

Friday, August 13, 2010

KisAh Aku DaN DiA

haha..trdetik hati aku nk tulis kisah aku..nk baca ke x tu lantak la korg punya psal..bgi aku wlupun prjkenalan ni leh dikatakan lama bgi ku..tp bnyak kenangan yg xdpat aku lupakan dia..
kisah nya bermula beginii..mula2 stat kenal dri lamn web sosial..,cm owg ckp mula2 knai internet.(masa tu friendster lagi)..mcm mna tngan bole nk add dia aku pon xtaw..mungkin owg kta jodoh kot..bermula dri ctu perkenalan dia..yg lwaknya mula2..aku try mnx no fon..xpenah2 aku seberani bgitu mnx coz singkat sngt baru beberapa hari aku knal just knal lam tu ja..x sngka dia bgi..wow..seronoknya aku msa tu..
tp bila nk kontek adess trsilap dpat kt nyonya mna ntah..silap tekan no pnya pasai..xpa2..sok aku chat aku mnx agi mmg dpat..so mula kami wat date 1st wlaupon msa tu x kapel agi..1st time jmpa dia mmg nk wat suprise..elok2 g giant nk wat suprise aku plak kna jelir ngan dia dulu..nakal betoi tp cute..apa lagi..mmg jatuh hati kot..sepanjang perkenalan hmpir setahun..aku pon mula mmbranikan dri hasrat serius dngan dia n dia terima..hanya tuhan ja taw betapa seronoknya aku msa tu..
smpai saat da h tiba..aku kluar 1st date ngan dia..huh..mmg gementaq sungguh tym tu..lokasi kfc...x sngka terpkai bju merah sma2..ni gmba msa ku 1st date ngan dia..he3


lau nk cita mmg bnyak sngt nk habaq kat cni..tp aku pndek kn..smpai saat ni dah hmpir setahun 3 bulan da aku ngan dia..mmg syg sngt2..ku harap kkal ngan dia..

ni la gmbar sygku yg pling ku syg sngt2..

n yg aku pling x leh lupa dia snggup teman aku d airport..best gak di airport ea...amik gmbar cna cni...men2 ngan troli..cam budak2 pulak..he3..


wlaupon bnyak rintangan n halangan kami tempuhi...bnyak bnda yg dpat kami pertahankan..Harap semua mndoakan kebahgian kami..smpena di bulan posa n nk dekat rayya dah ni...
x sbar nk jmpa si dia..lma benar x jmpa dia ni..wait me syg..(^_^)

Thursday, August 12, 2010

YEs!!

Haha...syukur da msuk hari kedua berposa..x nka bole lpaih gak ari pertama..pelik tahun ni sbb sebelum2 ni slalunya ari 1st posa la slalu aku pling xtiv n bisa jlan g mna2 ja..tp lain plak thun ni..asa x bermaya..x larat..nagntuk tu tok sah dok ckap la..gial babeng pnya ngntok..smpai jln pon asa cm nk trtdoq ja..huhu..dugaan msa bulan posa katakan..sbaq2...sbaq tu kan separuh daripada iman..moga2 mndapat keberktan pahala di bulan posa ni...
mmg pengalaman berpuasa di tempat org ni bagai oengalman bagi kita..ya la..semua kita g just gna kaki ja..lain kan nkat umah sndri msti p nek nmato2.apa2 pon moto..tp elok jgak kat cni latih kesabaran tu..cni panas bahanag dia toksah dok kata la..mmg hangat smpai asa mcm terbakaq kulit tu..sapa yg penah mai srawak dia taw pnaih dia cmna..
then ttg bazar ramadhan dia..pergh..tok sah dok kata la..mcm sardin woo...smpai nk gerak pon x leh..byg bkn smpai himpit2..huh...trsentuh laki pmpn kat ctu dah jadik bnda besa..hoho..kurang pahala puasa den..tp nk wat cmna
tdak x berbuka la den kat umah tu..g semata2nk beli nc lemak sebungkuih ja pon mcm nk p borong lam pasar raya tu..dugaan bulan posa kan..nk kta sempit tmpat depa niaga lebih kurang tempat kita gak...coz org terlampau rmai kot kluaq pda satu2 msa..jnji dpat buka posa sudah..

N yg pling biasa aku aku rasa..konpom sedih bila berpuasa bukan dgn family kan..jauh di perantaun..ntah dpat blik ke x raya ni..sbar je la...sayu pon ada..

pada yg brposa tu..jngn dok lahap sngt berbuka tu..ckup la hnya ala kadar...jngn nk kedaqhah plak..kurang abis paha la posa tu ea..selamat berpuasa pada yg muslim..



Gambar dicopy dari thanks 4 da pic pali..

Tuesday, August 10, 2010

Unimas Terbakar!!!!





hoho..smlm dikejut dengan berita yg menejut kan..unimas terbakar...tp slah stu bngunan ja terbakar..tp teruk la coz smua kayu..bngunan llma ktakan...cian kat tutor2 n sesetngah lecture coz brg2 penting depa trbakaq..yg paling teruk dokumen2 peribadi diowg hangus..tmbah2 sijil2 yang mmg tnggi value dia...

harap diowg sbar ja la..nk wat cmna..bnda dah jdik kan..huhi

Sunday, August 8, 2010

Bahasa Melayu

Perakataan bahasa melayu..mmg bagi kita agak common kan coz bahsa yg digunakan oleh kita seharian..tp bila mai ja subjek bahasa melayu..stat dri f6 n ke atas..huhu..gila babeng susah..
siyes aku ckp masa f6 aku x pham lngsung apa yang cikgu ajaq..n aku pon x tanya plak..wat lagak pndai la konon..bila tym cikgu bgi soklan2 past year blik buka wat pon..p skolah sok bwu pakat nk tiru,..n yg pali ng common la jdik mngsa aku ..Shapiq Shai..(geng parang)..hak3..melawak ja apit..
so aku x mik siyes bab Bni..
tp bila mai ja msuk u ni...ALAMAK..ada lagi ka n wjib amik plak tu..adoyai...
so skang ni aku lam proses nk wat n akibatnya..skang ni,,,mmg aku x pham n susah nk crik kesalahan ayat walaupon bnda ni sng..PADAN muka aku dulu ..
sapa suh x mo blajaq sngguh2...
asa sndri skang ni...
hahah

Saturday, August 7, 2010

Pasal status aku kat Facebook..

Mmg malam ni aku berasa lain sngt2..tiba2 ja persaan ni asa x keruan..x sng dduk..
bila aku duduk sorg2..aku trmenung sorg2..

bila aku dok sorg2..au tringt pada dia..ntah prsaan ni syg sngt2 kat dia..x kn pudar..sakit semua ada..

jujur ak kta yg xpenah kurang ckit pon wlaupon smpai skang ni..

ak tringt kata2 kwan ku ni..



: Akan tiba saatnya dimana kamu harus berhenti
mencintai seseorang bukan karena orang itu
berhenti
mencintai kita melainkan karena kita menyadari
bahwa orang itu akan lebih berbahagia apabila kita
melepaskannya



aku pon bingung..aku harap ALLAh berikan la petunjuk kepadaku..
sakitnya rnduku padanya..
ingin sngt2 brjumpa dgn si dia..

Wednesday, August 4, 2010

Tuesday, July 20, 2010

T_T

ak x taw apa yg ak asa

ak try utk buang perasaan ak pada dia tp...

ak tetap syg kn dia lagi..tetap cintakan dia lagi..

ak x leh..ak bingung..bila ak tatap gmbar dia..

ak sebak..kenangan dgn dia bnyak

kalau la msa bole dputarkan kembali..

ak akn wat yg trbaik utk si dia..

tp skang sudah trlambt...

ak taw dia bncikan ak..
..
ak pon x ingin jdi bgitu..

tp ak hnya insan biasa..sring wat silap

mungkin dia x nmpak perubahan aku...

dan hanya kesilapan ku ja bnyak..

ak redha ngan apa yg trjadi..

ak harap dia bhagia...

Dan brjaya dalah hidupnya..

ak sentisa merinduinya dan menyintainya walaupun ak tahu sudah trlambat bgiku..

biarlah ia kekal di hatiku ni..

tulus ikhlas dari hati yg kerdil

Tuesday, July 6, 2010

Boring Sial!!!!

ntah pape je hdup ni..mkn x kenyng mndi x bsah...hmmmm..
x leh la nk dok sorg2..bila trmenung je..sedih...arghhhh...cam x da mkna ja hdup ni..

Sunday, July 4, 2010

Mentor..mentor..mentor..

xabis2 lagi dengan rancngan realiti semasa ni...sejak pekenalan rancangan malaysia yg pertama iaitu akademi Fantasia or senang lagi di panggil AF=AKADEMI FIRAUN..rancangan relaiti skang mkin lama mkin tumbuh mcm cndawan tumbuh slapas hujan..Mentor,n yg pling ak terkejut idola kecil..ada ka ptt ajar budak2 kecil yg sepattnya g skolah menelaah buku pelajaran di sogokan dengan nyanyian dan hiburan yg melalaikan..bukan nk angkang tp dah keluar bukti yg menunjukkan rancangan realiti tv ini adalah haram brdasarkan video ni.
secara terang2 yg Af ttap haram tetapi kenapa msih ramia org still ikuti jgak..so pndai2 la korg pikirn pendapat korg sndri...

Argentina kalah lagi

Adoi..nek bengang aku tgk math smlm..msa sidang akhbar ckap bguih ja...lau klah ckit xpa..ni smpai 4-0 kna...lau ak taw x sokong la depa..xpa..german pasni..caiyok german..haha..

Saturday, July 3, 2010

Boring seyh...

Haizz....ni padahnya silap beli tket awl2...lau ak L.O x pa gak..aduih..x taw nk wat pa ni...sapa2 leh tlg aku hilang kan boring nih....ada kat umah mmbr makan tdoq ja wat..ingt kan nk tolak lemak..brtambah lemak lagi la kat bdn aku nih...nk pegi mna2 xda trnsport...anyone can help me????

Delete All post..wat yg bru...


Aku dak baru kat cni..haha..pdahal da lma wat tp blog sblum tu ak wat utk koleksi peribadi aku ja...so yg tu biar la aku simpan dan create yg bru ni...ak trikut2 jgak ladengan mmbr2 aku yg ada blog ni..nmpak menarik..so aku pon jnis suka jgak nk taip2 ttg sesiapa pon..jadi aku wat la lagi 1 blog..
so ni permulaan aku di cni...sape add la aku k..n i will keep in touch with ur guys..haha